Suuri D-vitamiiniopas 2020!

D-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista. Samaan aikaan D-vitamiinin vaje on kaikkein alidiagnosoiduin puutostila tämän päivän yhteiskunnassa. Monet ovat ymmärtäneet väärin tämän vitamiinin. Suuressa D-vitamiinioppaassamme annamme sinulle vastauksia tavallisimpiin tätä vitamiinia koskeviin kysymyksiin.

 1. Mikä on D-vitamiini?
 2. Miten D-vitamiini vaikuttaa?
 3. Miten D2-vitamiini eroaa D3-vitamiinista?
 4. Miksi D-vitamiini on tärkeä?
 5. Miten D-vitamiini auttaa?
 6. Kenen pitäisi ottaa D-vitamiinia?
 7. Miten saan D-vitamiinia?
 8. Kuinka paljon tarvitsen D-vitamiinia?
 9. Kuinka paljon D-vitamiinia lapset tarvitsevat?
 10. Kuinka pitkään D-vitamiini vaikuttaa?
 11. Kuinka huomaan, että minulla on D-vitamiinin puutos?
 12. Kuka altistuu D-vitamiinin vajeelle?
 13. Minkälaisia oireita saadaan D-vitamiinin puutoksesta?
 14. Mitkä ovat D-vitamiinin tärkeimmät lähteet?
 15. Mitkä ruoka-aineet sisältävät D-vitamiinia?
 16. Kuinka paljon D-vitamiinia on liian paljon?
 17. Mikä D-vitamiinin lähde on paras?

1. Mikä on D-vitamiini?

D-vitamiinin määritelmäRasvaliukoinen vitamiini, jota usein kutsutaan myös auringonpaistehormoniksi. Avustaa kehon kalsiumtasapainossa.

D-vitamiini on niin kutsuttu rasvaliukoinen vitamiini. Käytännössä se tarkoittaa, että vitamiini imeytyy rasvan kanssa. Proteiinit vuorostaan kuljettavat sitä eri puolille kehoa. Monet kutsuvat D-vitamiinia myös auringonvalohormoniksi, koska vitamiinin tuotanto on läheisesti sukua auringonvalolle. D-vitamiinia voi saada kehoon jonkin verran myös elintarvikkeilla, mistä kerromme myöhemmin lisää oppaassamme.

Luonnossa vitamiinia jaetaan harvakseltaan. Ruokavaliosta saadaan suurelta osin muita vitamiineja, mutta D-vitamiinitasojen ylläpitämiseksi suositellaan usein käyttämään ravintolisää. Tätä suositellaan erityisesti pohjoismaalaisille, sillä aurinko ei paista tarpeeksi voimakkaasti talvisaikaan edistämään vitamiinin tuotantoa.

Tiesitko, että… D-vitamiini ei teknisesti ole vitamiini? Keho voi valmistaa sitä itse, mikä erottaa sen muista vitamiineista.

2. Miten D-vitamiini vaikuttaa?

Paras tapa selittää D-vitamiinin toimintaa kehossa, on valaista sitä alla olevan prosessin avulla.

Saanti

Voit saada D-vitamiinia auringosta, ravinnosta tai ravintolisävalmisteesta.

 • Auringonvalosta – Auringon UVB-säteistä; korkealla taivaalla paistava aurinko aiheuttaa tietynlaista UV-säteilyä, joka käynnistää iholla D-vitamiinin tuotannon. Tätä tarkoitetaan puhuttaessa D3-vitamiinin tuotannosta.

Käyttö kehossa

Kuten mainittiin, niin proteiinit kuljettavat D-vitamiinia kehossa. Suolistossa tapahtuva proteiinien synteesi on tärkein D-vitamiinin käyttöympäristö. Tämä edistää kalsiumin imeytymistä suolistossa.

Varastoituminen

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa, että se voi varastoitua rasvakudokseen. Mikäli saat yhtenä päivänä liikaa D-vitamiinia, varastoituu se kehoon. Todennäköisempää kuitenkin on, että vitamiinia saadaan liian vähän, etenkin talvella. Varastoituminen ei jatku koko talviaikaa ja sen vuoksi D-vitamiinin saaminen ravinnosta ja ravintolisistä on tärkeää.

3. Mitä ovat D3- ja D2-vitamiinit?

D-vitamiinit jaetaan vitamiineihin D2, ergokalsiferoli, ja D3, kolekalsiferoli. Näiden kahden eroavaisuudet johtuvat seuraavista asioista:

 • Näiden metyyliryhmät ovat erilaiset: vitamiinien sisältämät atomien väliset orgaaniset sidokset ovat niissä erilaiset.
 • Kaksinkertainen sidos sivuketjussa: vitamiinien kaksinkertaisessa sivuketjun sidoksessa on pieni eroavaisuus.

Tieteellisesti tätä pidetään vain pienenä rakenne-eroavaisuutena. Konkreettisesti eroavaisuus ei ole kovinkaan suuri. Näiden vitamiinien saamisessa on kuitenkin suurempi eroavaisuus, mikä tulee esiin tarkasteltaessa asiaa lähemmin.

D3-vitamiinin lähteet

 • Rasvainen kala (lohi, taimen, makrilli, silli)
 • Kalanmaksaöljy
 • Mäti
 • UVB-säteet (UV-säteiden tietty muoto auringon paistaessa korkealla taivaalla)
 • Ravintolisävalmisteet pillereinä, tabletteina tai muuna sellaisena valmisteena

D2-vitamiinin lähteet

 • Erilaiset kasvit
 • Sienet
 • Soija, kookospähkinä ja mantelimaito
 • Ravintolisävalmisteet kuten pillerit, tabletit ja muut sellaiset

Huomaa, että D3-vitamiinia pidetään tärkeämpänä sen hyvän imeytymiskyvyn vuoksi.

4. Miksi D-vitamiini on tärkeä?

 • Vahvistaa luustoa: D-vitamiini vahvistaa luustoa ylläpitämällä kalsiumin ja fosforin tasoja.
 • Vähentää osteoporoosia: vitamiinin puute johtaa kohonneeseen osteoporoosin riskiin.
 • Vahvistaa vastustuskykyä: vitamiinilla varmistetaan immuniteetin normaalien toimintojen ylläpitäminen
 • Normaali lihastoiminta: viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, D-vitamiini varmistaa lihasten normaalien toimintojen ylläpitämisen.

Kuten näet, D-vitamiini on tärkeä monesta syystä. Erityisen tärkeää on ylläpitää luurakennettamme. On tarpeellista, että verenkierrossa oleva kalsium osallistuu luustomme vahvistamiseen (kuten myös hampaiden vahvistamiseen).

D-vitamiinin puutosta potevat kärsivät luukadosta, sairauksista sekä lihas- ja nivelkivuista. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa sekä vitamiinin riittävä saanti että sen imeytyminen.

5. Miten D-vitamiini vaikuttaa?

Käsittelimme jo sitä, miksi D-vitamiini on tärkeä ja jatkamme siitä vielä yhden askeleen eteenpäin.

Mutta mihin D-vitamiini konkreettisesti auttaa?

Lyhyesti sanottuna tämä vitamiini käynnistää tärkeitä prosesseja huolimatta siitä saadaanko vitamiini auringosta iholle vai muista hyvistä lähteistä. Vitamiini toimii katalysaattorina kalsiumin kuljettamiselle veressä.

Aiemmin mainittujen D-vitamiinin terveyshyötyjen lisäksi voimme osoittaa, että vitamiini on tärkeä tekijä mielialalle. Monet uudet tutkimukset osoittavat, että talviajan D-vitamiinin vajeen ja masennuksen välillä on yhteys.

6. Kenen pitäisi ottaa D-vitamiinia?

Jokainen meistä tarvitsee D-vitamiinia kehon välttämättömien toimintojen ylläpitämiseksi. Erilaisista ottotavoista johtuen osa altistuu vitamiinin puutokselle. Erityisesti Pohjolassa kärsitään yleisesti vitamiinin vajeesta riittämättömän UV-säteilyn vuoksi, ja siksi sitä tulee saada ravinnosta ja ravintolisävalmisteista.

Tämä pätee sekä aikuisiin että lapsiin. Joka tapauksessa eri ikäryhmien ja muiden tekijöiden välillä on eroavaisuuksia. Aiheesta enemmän tässä artikkelissa myöhemmin.

Pääasia on, että kaikki tarvitsevat D-vitamiinia useisiin välttämättömiin kehon toimintoihin. Jos et saa tarpeeksi D-vitamiinia auringosta, kuten esimerkiksi Suomessa talvikaudella, tulee sinun ottaa sitä toisesta lähteestä. Seuraavassa osassa katsomme lähemmin eri D-vitamiinin lähteitä.

7. Miten saan D-vitamiinia?

D-vitamiinin vaje on kaikkein alidiagnosoiduin vitamiinipuutos maailmassa. Miksi niin monet kärsivät D-vitamiinin puutoksesta, vaikka tosiasiassa saat vitamiinia parhaiten ja helpoiten auringosta. Auringon UV-säteet jaetaan UVA- ja UVB-säteisiin. Vain jälkimmäinen saa ihon tuottamaan D-vitamiinia, mutta se on hyvä lähde.

Monet luulevat, että aurinko on D-vitamiinin paras lähde ja pitävät solariumia hyvänä vaihtoehtona. Tutkimus on kumonnut tämän. Solariumista saa ainoastaan UVA-säteitä ihon ruskettumiseksi. Iho ei tuota siitä välttämättömiä D-vitamiineja.

Tämän vuoksi olemme keränneet muutamia hyödyllisiä linkkejä, miten voit saada D-vitamiinia. Aurinko, ruoka ja ravintolisät ovat parhaita vaihtoehtoja. Koska aurinko ei paista tarpeeksi voimakkaasti vuoden ympäri Suomessa, ja ruuan kautta riittävä saanti voi olla haastavaa, pidetään päivittäistä ravintolisää parhaana valintana D-vitamiinin saannille.

Lue lisää D-vitamiinista ja auringosta

Lue lisää D-vitamiinista ja solariumista

8. Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen? (annostus/päivittäin)

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset, on erittäin tärkeä kysymys itsellesi. Tässä on muutamia tekijöitä, jotka vaikuttavat päivittäiseen kehosi tarpeeseen.

 • Ikä
 • Ihonväri
 • Raskaus

Toisin sanoen on vaikea sanoa tarkalleen, kuinka paljon D-vitamiinia keskikokoinen ihminen tarvitsee. Viranomaiset ja tutkijat ovat keskenään jonkin verran eri mieltä minimisuosituksesta. Edelleen on eroavaisuuksia minimisuosituksen ja optimaalisen saantisuosituksen välillä.

Suurin osa ihmisistä tarvitsee D-vitamiinia vähintään noin 10 mikrogrammaa päivittäin. Toisaalta päivittäinen saantisuositus on niinkin korkea kuin 50-100 mikrogrammaa. Maxd sisältää 50 mikrogrammaa, joten sillä eliminoit D-vitamiinin vajeen riskin ja saat tarpeeksi D-vitamiinia kehosi optimaaliseen toimintaan.

9. Kuinka paljon D-vitamiinia lapset tarvitsevat?

Lapset eivät selviydy aikuisia pienemmällä D-vitamiinimäärällä, vaikka heidän kehonsa massa onkin pienempi.

Vaikka sellainen sairaus kuin riisitauti on hyvin harvinainen Pohjoismaissa, koska suurin osa lapsista saa hyvää ravintoa, voi tällainen D-vitamiinin puutos esiintyä lasten keskuudessa. Sairaus johtuu puutostilasta ja kansansuussa sitä kutsutaan Englannin sairaudeksi.

Imeväisille ja sylilapsille, neljästä kuukaudesta kahteen ikävuoteen, suosittelee Ruokavirasto antamaan vitamiinilisää. Äidinmaidon lisäksi tulee imeväisille antaa D-vitamiinia toivotun vaikutuksen saamiseksi.

Huomaa, ettei D-vitamiini kulkeudu äidinmaitoon. Vaikka äiti itse ottaa korkeaa määrää D-vitamiinia, ei se vaikuta hänen äidinmaitonsa D-vitamiinipitoisuuteen. Siksi on tärkeää, että lapsi saa D-vitamiinivalmistetta varhaisessa vaiheessa.

10. Kuka tarvitsee erityisen paljon D-vitamiinia?

D-vitamiinin tarve perustuu viranomaisten suosituksiin. Suomessa on suositus minimisaannille, mutta on olemassa myös optimaaliset saantisuositukset. Tänä päivänä joidenkin koulukuntien tutkijoiden mukaan D-vitamiinin tarve on yleistä saantisuositusta korkeampi.

 • Raskaus ja imetys: ruotsalaisen tutkimuksen mukaan 85 %:lla raskaana olevista on D-vitamiinin vajetta raskauden vuoksi.
 • Ylipainoiset: D-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitoutuu rasvakudokseen. Tämän vuoksi ylipainoisilla voi olla kahdesta kolmeen kertaan suurempi D-vitamiinin vaje kuin muilla.
 • Seniorit: iho tuottaa sitä vähemmän D-vitamiinia mitä iäkkäämmäksi tulet. Iäkkäät ihmiset myös oleilevat vähemmän auringossa.
 • Tummaihoiset: tumma iho sisältää korkeamman melaniinipitoisuuden ja sen vuoksi tarvitsee suuremman määrän UVB-säteilyä D-vitamiinin tuottamiseen.
 • Vaaleaihoiset: ihon matalan melaniinipitoisuuden vuoksi vaaleaihoiset palavat helposti auringossa. He tarvitsevat korkean suojakertoimen aurinkorasvaan, mikä eliminoi ihon D-vitamiinin tuotantoon tarvittavasta UVB-säteilystä 98 % pois.
 • Suojavaatetus: joidenkin kulttuureiden ja uskontojen tapoihin kuuluu ihon peittäminen. Auringonvalon tulee paistaa paljaalle iholle, muuten D-vitamiinin tuotanto heikkenee.

Huomaa, että jotkut näistä ryhmistä eivät välttämättä tarvitse vitamiinia saantisuositusta enempää. Joka tapauksessa jotkut tämän tyyppiset ryhmät tarvitsevat D-vitamiinia enemmän eri lähteistä. Erityisesti raskaana olevien, ylipainoisten ja ikääntyneiden tarve vaihtelee usein 30 ja 100 mikrogramman välillä.

11. Kuinka mittaan D-vitamiinitasoni?

Voit mittauttaa D-vitamiinitasosi verikokeella lääkärissä. Mikäli epäilet, että kärsit vitamiinipuutoksesta tai että sinulla on yliannostus D-vitamiinia, voit konsultoida siitä lääkäriäsi ja pyytää verikoetta. Tuloksen saat nopeasti yhdessä lääkäriltäsi saamasi ottosuosituksen kanssa.

Verikoe osoittaa D-vitamiinin määrän veressä nanomooleina litraa kohden. Tämä kirjataan yleensä nmol/l. D-vitamiinin mittauksen teknologia on monimutkainen, minkä vuoksi ei ole olemassa tee-se-itse testejä.

Haluatko mittauttaa D-vitamiinitasosi? Voit otattaa verikokeen lääkärissä jo tänään.

12. Mikä on oikea D-vitamiinitaso?

Kuten todettu D-vitamiinitaso todetaan verestä nmol/l. Riittävä määrä on 50-75 nmol/l. Joka tapauksessa uudempi tutkimus osoittaa, että todennäköisesti kohtuullinen määrä on tätä arvoa korkeampi.

Optimaalisen D-vitamiinitason ja suositellun minimitason välillä on nimittäin eroa. Jotta vitamiinista saa parhaan tehon, uudempi tutkimus osoittaa, että optimaalinen vitamiinitaso vaihtelee 75-150 nmol/l välillä.

D-vitamiinin optimaalinen taso: 75-150 nmol/l.

Lue lisää D-vitamiinin optimaalisista tasoista tästä artikkelista.

13. Kuinka paljon D-vitamiinia on tarpeeksi?

Riittävää D-vitamiinin pitoisuutta on vaikea määritellä konkreettisesti. Kuten aiemmin sanottu, niin eri ryhmien välillä vallitsee eroavaisuuksia kuten ikäihmisten ja ylipainoisten välillä. Sitä paitsi on tärkeää määritellä tarkalleen mitä «riittävällä» D-vitamiinipitoisuudella tarkoitetaan.

Minimiannostus perustuu annettuihin suosituksiin, 10 ja 30 mikrogramman välinen määrä on todennäköisesti tarpeeksi. Seniorit ja ylipainoiset asettuvat asteikon yläpäähän.

Mikäli tarkastellaan D-vitamiinin optimaalista saantia, saattaa suurempi annostus olla viisasta. Yksi Maxd-kapseli sisältää 50 mikrogrammaa D-vitamiinia. Euroopan elintarvikeviraston (EFSA) mukaan on täysin turvallista ottaa 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin.

14. Kuinka nopeasti D-vitamiini vaikuttaa?

Riippumatta siitä saatko D-vitamiinia auringosta, ruuasta vai ravintolisistä vaikuttaa se suoraan kehoon. Vaikutukset ovat siis lähes tulkoon välittömiä, vaikkakin esimerkiksi D-vitamiinivajeen yhteydessä suositellaan ottamaan korkeampia annostuksia ajan myötä.

Näin varmistetaan, että D-vitamiinitaso nousee ylös. Mikäli haluat kesäaikaan nostaa vitamiinitasoja auringon UVB-säteilyn avulla, tulee sinun oleilla auringossa vähintään 20 minuuttia ilman peittävää vaatetusta.

15. Kuinka kauan D-vitamiini vaikuttaa?

Kenties olet kuullut, että kesäaikaan rasvakudokseen varastoitunut D-vitamiini vaikuttaa pitkään? Tämän analysoimiseksi on parasta tarkastella D-vitamiinin puoliintumisaikaa. (Puoliintumisaika tarkoittaa aikamäärää, joka tarvitaan aineen pitoisuuden puoliintumiseen ihmiskehossa.)

D-vitamiinin puoliintumisaika kehossa vaihtelee 15-50 vuorokauden välillä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kesäaikana saamasi D-vitamiinimäärä säilyy viikoista kuukausiin. Tästä huolimatta keho ei selviydy ilman UVB-säteilyä syyskuusta toukokuulle.

D-vitamiinivalmiste varmistaa, että suositellut vitamiinitasot pysyvät yllä koko vuoden.

16. Kuinka huomaan, että minulla on vajetta?

Kuten pääsemme myöhemmin lukemaan aiheesta enemmän, niin D-vitamiinipuutoksen oireita ovat esimerkiksi luukato ja munuaisvauriot, jotka ovat pitkäkestoisia prosesseja ja joita ei ole helppo havaita heti. Tämän vuoksi on monia mittareita, joiden avulla voi selvittää D-vitamiinivajetta:

 • Väsymys: D-vitamiinin puutos aiheuttaa sinulle väsymystä ja heikkoutta vaikeuttaen arkesi sujumista optimaalisesti
 • Huonovointisuus: kehosi tarvitsee D-vitamiinia. Mikäli et saa vitamiinia tarpeeksi, tulet huonovointiseksi.
 • Lihaskipu: lihas- ja nivelkivut voivat johtua D-vitamiinin vajeesta.

Mikäli itse havaitset yllä mainittuja oireita, ei se tarkoita, että kärsit D-vitamiinin puutoksesta. On parasta mennä lääkäriin tutkituttamaan, mikä on johtanut kyseessä oleviin ongelmiin. On olemassa myös muita oireita kuin yllä mainitut D-vitamiinivajeen oireet, joita ei ole yhtä helppo havaita.

17. Kuka altistuu D-vitamiinin vajeelle?

Aikaisemmin mainitsimme muutamia ryhmiä, jotka tarvitsevat tavallista enemmän D-vitamiinia. Mutta aina eivät juuri nämä ryhmät kärsi D-vitamiinin puutoksesta, koska he elävät eteläisillä alueilla tai käyttävät hyviä ravintolisiä.

Yhtä mielenkiintoista on nähdä, ketkä altistuvat eniten D-vitamiinin vajeelle. Alla on lista valituista ryhmistä:

Kasvissyöjät: koska D-vitamiini tulee ruoassa yleensä eläinkunnan tuotteista, kärsivät kasvissyöjät Pohjolassa usein D-vitamiinin vajeesta

Vauvat: monet kuvittelevat, että äidinmaidosta saa tarpeeksi D-vitamiinia. Tämä ei pidä paikkaansa ja monilla vauvoilla on D-vitamiinin puutosta

Suolistosairauksista kärsivät: koska D-vitamiini imeytyy suolistossa, suolistosairauksista kärsivillä on yleensä puutosta D-vitamiinista imeytymisen vuoksi

Nämä ryhmät altistuvat usein D-vitamiinin vajeelle, koska eivät ole tietoisia ongelmasta. Ryhmät, jotka tarvitsevat enemmän D-vitamiinia, ottavat usein ravintolisää lääkärin suosituksen mukaan ja jopa markkinointisuositusten mukaan.

18. Mitä oireita D-vitamiinin puutos aiheuttaa?

Kuten sanottu on useita tapoja, joilla voit havaita mahdollisen D-vitamiinin vajeen. Mutta minkälaisia oireita nämä ongelmat voivat aiheuttaa sinulle? Alla on muutamia D-vitamiinin puutoksesta johtuvia oireita:

Heikentynyt vastustuskyky: monet sairaudet voivat ajan kanssa johtaa D-vitamiinin vajeeseen
Väsymys (saamattomuus)/masennus: sekä väsymys että masentuneisuus ovat Pohjoismaissa tavallisia oireita, jotka johtuvat D-vitamiinin puutoksesta

Huomioi, että nämä oireet voivat johtua myös muista puutostiloista. Mikäli kärsit näistä oireista, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta saat selvyyden, mikä on aiheuttanut sinulle näitä terveysongelmia.

19. Mikä on tärkein D-vitamiinin lähde?

Kuten aiemmin todettiin, niin D-vitamiiniin liittyvä ongelma on, ettei sille ole kovin monia lähteitä kuten muille vitamiineille. Siksi D-vitamiinin puutos on yksi maailman suurimmista vitamiinivajeista. On kuitenkin muutamia hyviä D-vitamiinin lähteitä:

Aurinko: UVB-säteet käynnistävät D-vitamiinin tuotannon iholla
Rasvainen kala: lohi, taimen, makrilli ja silli, jotka sisältävät hyvän määrän D-vitamiinia. Mäti ja kalanmaksa ovat myös hyviä lähteitä
Ravintolisät: tabletit, pillerit ja muut D-vitamiinivalmisteet ovat helppoja ja hyviä vitamiinin lähteitä

20. Millainen ruoka sisältää D-vitamiinia?

Sekä kasvi- että eläinperäinen ruoka sisältää D-vitamiinia. Muun muassa nämä ruoka-aineet sisältävät D-vitamiinia:

 • Rasvainen kala
 • Kalanmaksa
 • Mäti
 • Margariini (lisätty D-vitamiinia)

Muut ruoka-aineet, jotka sisältävät D-vitamiinia, tosin pienen määrän:

 • Kananmuna
 • Sienet

Olemme kirjoittaneet kokonaan oman artikkelin D-vitamiinista ruoassa, jonka voit lukea laajentaaksesi näkemystäsi. Huomaa, ettei kaiken D-vitamiinin tarpeen tyydyttäminen pelkästään ruokavaliolla ole kattavin vaihtoehto. Usein ruoka-aineita valitaan yksinkertaisesti liian yksipuolisesti ja niukasti.

21. Kuinka paljon D-vitamiinia on liian paljon?

D-vitamiinin vajeesta keskustellaan usein, ja syystäkin. Silti on perusteltua kysyä, voiko D-vitamiinia myös saada liikaa. Tosiasia on, että kaikki vitamiinit yliannostuksena ovat meille ihmisille vahingollisia.

D-vitamiinin yliannostuksen oireita ovat:

 • Jano
 • Pahoinvointi
 • Lihasheikkous
 • Vatsaongelmat

Liika D-vitamiinin saanti johtaa veren korkeaan kalsiumpitoisuuteen. Näin ollen viranomaiset ovat asettaneet rajaksi 100 mikrogramman päiväannoksen. Käytännössä on mahdotonta saada niin paljon ainoastaan auringosta ja ruoasta. Maxd sisältää 50 mikrogrammaa D-vitamiinia turvalliseen käyttöön.

Lue meidän omasta kirjoituksestamme D-vitamiinin yliannostuksesta. Suosittelemme yhdessä viranomaisten kanssa ottamaan D-vitamiinia maksimissaan 100 mikrogrammaa päivittäin.

22. Mikä D-vitamiinin lähde on paras?

Aurinko, ruoka ja ravintolisät ovat kolme tärkeintä D-vitamiinin lähdettä. Mutta mikä näistä on paras? Kehotamme sinua arvioimaan, mikä näistä lähteistä antaa sinulle tarpeeksi D-vitamiinia.

 • Aurinko: aurinko on meidän paras D-vitamiinin lähteemme – niin kauan kun elämme alueella, jossa on riittävästi UVB-säteilyä. Koska Suomi sijaitsee niin kaukana pohjoisessa, emme yksinkertaisesti saa tarpeeksi UVB-säteilyä talvisaikaan. Näin ollen emme voi luottaa aurinkoon vitamiinilähteenä vuoden ympäri.
 • Ruoka: meidän on turvauduttava kalaan saadaksemme ruoasta riittävästi D-vitamiinia kehon tarpeisiin. Toisaalta kalan on oltava erityisen rasvaista, jotta sitä voidaan pitää hyvänä lähteenä. Joudut myös syömään kalaa päivittäin ja yhä suurempia annoksia joka kerta.
 • Ravintolisä: arjen hektisyydessä, jolloin emme saa auringon UVB-säteilyä emmekä halua syödä kalaakaan, on D-vitamiinivalmiste erinomainen valinta. Näin sinun ei tarvitse huolehtia vitamiinin saannista ja saat juuri haluamasi määrän sitä.

Maxd tyydyttää D-vitamiinitarpeesi!

Maxd on herkullinen vitamiinituote, joka täyttää sinun D-vitamiinitarpeesi. Pureskeltavalla ja hyvänmakuisella vitamiinilla voit eliminoida D-vitamiinivajeen riskin. Sinun ei myöskään tarvitse varmistaa, että ruokavaliosi sisältää aina kalaa, vaikkakaan siitä ei ole vahinkoa, jos syöt myös kalaa aika ajoin.

Jos täytät alla olevan tilauslomakkeen, voit kokeilla tuotettamme 50 %:n alennuksella ilman postikuluja. Tyydytä päivittäinen D-vitamiinin tarpeesi maukkaalla Maxd-aurinkovitamiinilla!